เฅฆเคตिเคญिเคจ्เคจ เคซเคฒों เคเคฐ เคธเคฌ्เคिเคฏों เคे เคुเคฃों เคा เคฎूเคฒ เคाเคฐเคฃ ।।
๐
เคเคฎाเคเคฐ เคฎें เคฒाเคฒ เคฐंเค - เคฒाเคเคोเคชिเคจ
๐ เคँเคตเคฒे เคฎें เคเคธैเคฒाเคชเคจ - เคैเคจिเคจ
๐ฅ เคฌाเคฆाเคฎ เคฎें เคเคกुเคตाเคนเค - เคเคฎाเคเคฒेเคกिเคจ
๐ฅ เคชเคชीเคคा เคฎें เคชीเคฒा เคฐँเค - เคेเคฐिเค्เคेเคจ्เคฅिเคจ
๐ถ️ เคฎिเคฐ्เค เคฎें เคเคฐเคชเคฐाเคนाเค - เคेเคช्เคธेเคธिเคจ
๐ฅ เคीเคฐे เคฎें เคเคกुเคตाเคนเค - เคुเคुเคฐ เคฌिเคेเคธिเคจ
๐ เคเคฐेเคฒे เคฎें เคเคกुเคตाเคนเค - เคฎेเคฎोเคฐ्เคกिเคोเคธाเคเค
๐ เคช्เคฏाเค เคฎें เคฒाเคฒ เคฐंเค - เคเคจ्เคฅोเคธाเคเคจिเคจ
๐ เคช्เคฏाเค เคฎें เคชीเคฒा เคฐंเค - เค्เคตेเคฐเคธिเคीเคจ
๐ฅ เคाเคเคฐ เคฎें เคจाเคฐँเคी เคฐंเค - เคैเคฐोเคिเคจ
๐ เคฌेเคฒ เคฎें เคเคกुเคตाเคนเค - เคฎाเคฐ्เคฎोเคฒोเคค्เคธिเคจ
๐ฅ เคชीเคชเคฐ เคฎें เคเคกुเคตाเคนเค - เคเคฒिเคฎोเคฐेเคธिเคจ
๐ฅ เคฎूเคฒी เคฎें เคเคกुเคตाเคนเค - เคเคเคธोเคธाเคเคจेเค
๐ เคถเคฒเคเคฎ เคฎें เคเคฐเคชเคฐाเคนเค - เคैเคฒ्เคถिเคฏเคฎ เคँเค्เคธเคฒे
๐
เคชीเคชเคฐ เคฎें เคंเคง - เคเคฒिเคฏोเคฐेเคธिเคจ
๐ฅ เคเคฒू เคฎें เคนเคฐा เคฐंเค - เคธोเคฒेเคจिเคจ
๐ถ️ เคฎिเคฐ्เค เคฎें เคฒाเคฒ เคฐंเค - เคैเคช्เคธेเคจเคฅिเคจ
๐ฅ เคाเคเคฐ เคฎें เคฒाเคฒ เคฐंเค - เคเคจ्เคฅोเคธाเคฏเคจिเคจ
๐ เคคिเคฒเคนเคจों เคे เคคेเคฒ เคฎें เคชीเคฒा เคฐंเค - เคैเคฐाเคिเคจाเคเค्เคก
๐ฅ เคนเคฒ्เคฆी เคฎें เคชीเคฒा เคฐंเค - เคुเคฐเคुเคฎिเคจ
Causes of colour/bitterness in fruits/vegetables
✅Yellow colour in papaya due to : Caricaxanthin.
✅Redness of apple is due to : Anthocyanin.
✅Red colour in tomato is due to: Lycopine.
✅ Red colour in chilli is due to: Capcyanthin.
✅Pungency in chilli is due to: Capsaicin.
✅Orange colour in carrot is due to: Carotene.
✅Red colour in carrot is due to: Anthocyanin
✅ Yellow colour in turmeric is due to: Curcumin
✅Bitterness in bitt er gourd 1s due to: Memordicocite.
✅ Bitterness in cucumber is due to: Cucurbitacin.
✅Yellow colour of onion is due to : Quercetin
✅Red colour in onion is due to:
Anthocyanin.
✅ Pungency in onion is due to:
Allyl propyl di-sulphide.
✅Pungency in raphanus is due to : Isocyanate.
✅ Pungency in mustard is due to : Glucosilates.
✅ Pungency in garlic is due to:
Di allyl di sulphide.
✅ Green colour in potato tuber due to: Solanin.
✅ Sour taste of gram leaves is due to: Malic/oxalic acid.
✅ Pungency in pepper is due to:
Oleoresin
✅Pungency in cabbage leaves due to: Sinigrin.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
colors and its pigment, vegetables and fruits colour and it's pigment, vegetables colour,fruits colour,
✯ ━━━━━ ✧ ━━━━━ ✯
0 comments:
Post a Comment