Follow Us ๐Ÿ‘‡

Sticky

เคคเคค्เคธเคฎ เค”เคฐ เคคเคฆ्เคญเคต เคถเคฌ्เคฆ เค•ी เคชเคฐिเคญाเคทा,เคชเคนเคšाเคจเคจे เค•े เคจिเคฏเคฎ เค”เคฐ เค‰เคฆเคนाเคฐเคฃ - Tatsam Tadbhav

เคคเคค्เคธเคฎ เคถเคฌ्เคฆ (Tatsam Shabd) : เคคเคค्เคธเคฎ เคฆो เคถเคฌ्เคฆों เคธे เคฎिเคฒเค•เคฐ เคฌเคจा เคนै – เคคเคค +เคธเคฎ , เคœिเคธเค•ा เค…เคฐ्เคฅ เคนोเคคा เคนै เคœ्เคฏों เค•ा เคค्เคฏों। เคœिเคจ เคถเคฌ्เคฆों เค•ो เคธंเคธ्เค•ृเคค เคธे เคฌिเคจा...

COLOURS AND IT'S PIGMENT



เฅฆเคตिเคญिเคจ्เคจ เคซเคฒों เค”เคฐ เคธเคฌ्เคœिเคฏों เค•े เค—ुเคฃों เค•ा เคฎूเคฒ เค•ाเคฐเคฃ ।।

๐Ÿ… เคŸเคฎाเคŸเคฐ เคฎें เคฒाเคฒ เคฐंเค— - เคฒाเค‡เค•ोเคชिเคจ​

๐Ÿ เค†ँเคตเคฒे เคฎें เค•เคธैเคฒाเคชเคจ - เคŸैเคจिเคจ​

๐Ÿฅœ เคฌाเคฆाเคฎ เคฎें เค•เคกुเคตाเคนเคŸ - เคเคฎाเค‡เคฒेเคกिเคจ​

๐Ÿฅ‘ เคชเคชीเคคा เคฎें เคชीเคฒा เคฐँเค— - เค•ेเคฐिเค•्เคœेเคจ्เคฅिเคจ​

๐ŸŒถ️ เคฎिเคฐ्เคš เคฎें เคšเคฐเคชเคฐाเคนाเคŸ - เค•ेเคช्เคธेเคธिเคจ​

๐Ÿฅ’ เค–ीเคฐे เคฎें เค•เคกुเคตाเคนเคŸ - เค•ुเค•ुเคฐ เคฌिเคŸेเคธिเคจ​

๐Ÿˆ เค•เคฐेเคฒे เคฎें เค•เคกुเคตाเคนเคŸ - เคฎेเคฎोเคฐ्เคกिเค•ोเคธाเค‡เคŸ

๐Ÿ„ เคช्เคฏाเคœ เคฎें เคฒाเคฒ เคฐंเค— - เคเคจ्เคฅोเคธाเค‡เคจिเคจ​

๐Ÿ‹ เคช्เคฏाเคœ เคฎें เคชीเคฒा เคฐंเค— - เค•्เคตेเคฐเคธिเคŸीเคจ​

๐Ÿฅ• เค—ाเคœเคฐ เคฎें เคจाเคฐँเค—ी เคฐंเค— - เค•ैเคฐोเคŸिเคจ​

๐Ÿ เคฌेเคฒ เคฎें เค•เคกुเคตाเคนเคŸ - เคฎाเคฐ्เคฎोเคฒोเคค्เคธिเคจ​

๐Ÿฅš เคชीเคชเคฐ เคฎें เค•เคกुเคตाเคนเคŸ - เค“เคฒिเคฎोเคฐेเคธिเคจ​

๐Ÿฅ• เคฎूเคฒी เคฎें เค•เคกुเคตाเคนเคŸ - เค†เค‡เคธोเคธाเค‡เคจेเคŸ​

๐Ÿ เคถเคฒเคœเคฎ เคฎें เคšเคฐเคชเคฐाเคนเคŸ - เค•ैเคฒ्เคถिเคฏเคฎ เค†ँเค•्เคธเคฒे

๐Ÿ… เคชीเคชเคฐ เคฎें เค—ंเคง - เค“เคฒिเคฏोเคฐेเคธिเคจ​

๐Ÿฅ” เค†เคฒू เคฎें เคนเคฐा เคฐंเค— - เคธोเคฒेเคจिเคจ​

๐ŸŒถ️ เคฎिเคฐ्เคš เคฎें เคฒाเคฒ เคฐंเค— - เค•ैเคช्เคธेเคจเคฅिเคจ​

๐Ÿฅ• เค—ाเคœเคฐ เคฎें เคฒाเคฒ เคฐंเค— - เคเคจ्เคฅोเคธाเคฏเคจिเคจ​

๐Ÿ เคคिเคฒเคนเคจों เค•े เคคेเคฒ เคฎें เคชीเคฒा เคฐंเค— - เค•ैเคฐाเคŸिเคจाเค‡เคœ्เคก

 ๐Ÿฅ˜ เคนเคฒ्เคฆी เคฎें เคชीเคฒा เคฐंเค— - เค•ुเคฐเค•ुเคฎिเคจ

Causes of colour/bitterness in fruits/vegetables

✅Yellow colour in papaya due to : Caricaxanthin. 

✅Redness of apple is due to : Anthocyanin. 

✅Red colour in tomato is due to: Lycopine. 

✅ Red colour in chilli is due to: Capcyanthin. 

✅Pungency in chilli is due to: Capsaicin. 

✅Orange colour in carrot is due to: Carotene. 

✅Red colour in carrot is due to: Anthocyanin

✅ Yellow colour in turmeric is due to: Curcumin 

✅Bitterness in bitt er gourd 1s due to: Memordicocite. 

✅ Bitterness in cucumber is due to: Cucurbitacin. 

✅Yellow colour of onion is due to : Quercetin

✅Red colour in onion is due to:
Anthocyanin. 

✅ Pungency in onion is due to:
Allyl propyl di-sulphide. 

✅Pungency in raphanus is due to : Isocyanate. 

✅ Pungency in mustard is due to : Glucosilates. 

✅ Pungency in garlic is due to:
Di allyl di sulphide. 

✅ Green colour in potato tuber due to: Solanin. 

✅ Sour taste of gram leaves is due to: Malic/oxalic acid. 

✅ Pungency in pepper is due to:
Oleoresin

✅Pungency in cabbage leaves due to: Sinigrin.

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

colors and its pigment, vegetables and fruits colour and it's pigment, vegetables colour,fruits colour, 

✯ ━━━━━ ✧ ━━━━━ ✯
  

0 comments: