2.Basting - เคฎीเค เคฏा เคिเคธी เคเคฐ เคชเคฐ เคाเคข़ा เคฐเคธा เคฏा เคเคเคจी เคฒเคाเคจा (เคाเคนे เคฌ्เคฐเคถ เคธे เคฏा เคเคฎ्เคฎเค เคธे เคฏा เคนाเคฅ เคธे) । เคฏเคน เคเคเคจी เคฏा เคฐเคธे เคธे เคธ्เคตाเคฆ เคฌเคข़เคคा เคนै เคเคฐ เคเคธเคो เคธूเคเคจे เคธे เคฌเคाเคคा เคนै। To brush or spoon liquid fat or juices over meat during roasting. Adds flavor and will prevent it from drying out.
3.Batter( เคाเคข़ा เคोเคฒ ) - เคเคा, เคिเคเคจाเค ( เคी, เคฎเค्เคเคจ, เค
ंเคกा ) เคเคฐ เคฒिเค्เคตिเคก เคा เคชเคคเคฒा เคฎिเคถ्เคฐเคฃ เคिเคธे เคฐเคเคจे เคे เคฒिเคฏे เคฌเคฐ्เคคเคจ เคी เคเคฐूเคฐเคค เคชเคก़े । เคฏเคน เคेเค, เคฌिเคธ्เคुเค เคเคค्เคฏाเคฆि เคฌเคจाเคจे เคฎें เคाเคฎ เคเคคा เคนै । เคฏเคน เคुंเคฆे เคนुเค เคเคे เคธे เคญिเคจ्เคจ เคนै । A mixture of flour, fat and liquid that is thin enough in consistency to require a pan to encase it. Used in such preparations as cakes and some cookies. A batter is different from dough.
4.Beat ( เคซैเคเคจा ) - เคिเคธी เคฎिเคถ्เคฐเคฃ เคो เคเค เคैเคธा เคฌเคจाเคจे เคे เคฒिเคฏे เคिเคธी เคीเค (เคเคฎ्เคฎเค, เคांเคा, เคซैเคเคจी, เคนाเคฅ, เคฎिเค्เคธी ) เคธे เคคेเคी เคธे เคซैเคเคจा เคฏा เคนिเคฒाเคจा । To smooth a mixture by briskly whipping or stirring it up with a spoon, fork, wire whisk, rotary beater or electric mixer.
5.Bind ( เคाเคข़ा เคเคฐเคจा ) - เคिเคธी เคเคเคจी เคฏा เคฒिเค्เคตिเคก เคो เคाเคข़ा เคเคฐเคจे เคे เคฒिเคฏे เคเคธเคฎे เคเคा, เค
ंเคกा, เคी, เค्เคฐीเคฎ เคเคค्เคฏाเคฆी เคกाเคฒ เคเคฐ เคนिเคฒाเคจा । To thicken a sauce or hot liquid by stirring in ingredients such as eggs, flour, butter or cream.
6.Blackened - เคाเคจा เคชเคाเคจे เคा เคตเคน เคคเคฐीเคा เคिเคธเคฎें เคाเคจे เคी เคตเคธ्เคคु เคो เคคेเค เคเค เคชเคฐ เคชเคाเคจा เคिเคธเคธे เคเคธเคी เคฌाเคนเคฐी เคธ्เคคเคน เคเค เคคเคฐเคน เคธे เคเคฒ เคเคฐ เคाเคฒी เคนो เคाเคฏे । A popular Cajun-style cooking method in which seasoned foods are cooked over high heat in a super-heated heavy skillet until charred on the outside.
7.Blanch( เคนเคฒ्เคा เคเคฌाเคฒเคจा ) - เคฌเคนुเคค เคฅोเคก़े เคธเคฎเคฏ เคे เคฒिเคฏे เคซ्เคฐूเค เคฏा เคธเคฌ्เคी เคो เคเคฌाเคฒเคจा เคिเคธเคธे เคเคธเคा เคिเคฒเคा เคฎुเคฒाเคฏเคฎ เคนो เคाเคฏे । เคเคฌเคฒे เคชाเคจी เคฎें 30 เคธेเคेंเคก เคे เคฌाเคฆ เคซเคฒ เคฏा เคธเคฌ्เคी เคो เค ंเคกे เคชाเคจी เคฎें เคกाเคฒเคจा เคिเคธเคธे เคชเคเคจे เคी เค्เคฐिเคฏा เคฌंเคฆ เคนो เคเคฐ เคฎोเคा เคिเคฒเคा เคเคธाเคจी เคธे เคिเคฒ เคाเคฏे । To boil briefly to loosen the skin of a fruit or a vegetable. After 30 seconds in boiling water, the fruit or vegetable should be plunged into ice water to stop the cooking action and then the skin easily slices or peels off.
8.Blend - เคฆो เคฏा เคฆो เคธे เค
เคงिเค เคเคเคो (เคाเคจा เคชเคाเคจे เคी เค
เคฒเค เค
เคฒเค เคธाเคฎเค्เคฐी ) เคो เค
เค्เคी เคคเคฐเคน เคธे เคฎिเค्เคธ เคเคฐเคจा । To mix or fold two or more ingredients together, to obtain equal distribution throughout the mixture.
9.Boil - เคเคฌเคฒเคคे เคนुเค เคชाเคจी เคฎें เคเคฌाเคฒเคจा । To cook food in heated water or other liquid that is bubbling vigorously.
10.Braise - เคฌंเคฆ เคฌเคฐ्เคคเคจ เคฎें เคคेเคฒ/เคी/เคฎเค्เคเคจ เคฎें เคงीเคฐे เคงीเคฐे เคुเค เคธเคฎเคฏ เคชเคाเคจा । เคฎीเค เคฏा เคिเคธी เคเคฐ เคीเค เคो เคคेเคฒ, เคी เคฏा เคฎเค्เคเคจ เคฎें เคฆเคฎ เคฆे เคเคฐ เคชเคाเคจा เคिเคธเคธे เคตเคน เคฌ्เคฐाเคเคจ/เค्เคฐिเคธ्เคช เคนो เคाเคฏे เคเคฐ เคเคธเคे เคฌाเคฆ เคงीเคฐे เคงीเคฐे เคฒिเค्เคตिเคก เคฎें เคชเคाเคจा । A cooking technique that requires browning meat in oil or other fat and then cooking slowly in liquid. The effect of braising is to tenderize the meat.
11.Broil - เคธीเคงे เคเคฐเคฎ เคเค เคชเคฐ เคธेंเคเคจा । To cook food directly under the heat source.
12.Broth or Stock( เคถोเคฐเคฌा ) - เคฎीเค, เคธीเคซूเคก़, เคธเคฌ्เคी, (เคฏा เคเคจเคे เคिเคฒเคे, เคนเคก़्เคก़िเคฏाँ) เคเคฆि เคो เคฎिเคฒा เคเคฐ เคธ्เคตाเคฆिเคท्เค เคธूเคช เคคเคฐเคน เคा เคाเคข़ा เคชीเคจे เคा เคชेเคฏ เคฌเคจाเคจा । A flavorful liquid made by gently cooking meat, seafood or vegetables (and/or their by-products, such as bones and trimming) often with herbs, in liquid (usually water).
13.Brown - เคाเคจे เคी เคตเคธ्เคคु เคो เคนเคฒ्เคा เคธा เคคเคฒเคจा เคฏा เคญुเคจเคจा เคिเคธเคธे เคธ्เคตाเคฆ เคฌเคข़े เคฏा เคฆेเคเคจे เคฎें เค
เค्เคा เคฒเคे । A quick saute, pan/oven broiling, or grilling method, done either at the beginning or end of meal preparation, often to enhance flavor, texture or eye appeal.
14.Brush - เคฎीเค, เคฌ्เคฐेเคก़ เคฏा เคिเคธी เคाเคจे เคी เคตเคธ्เคคु เคชเคฐ เคฎเค्เคเคจ เคฏा เคเคเคจी เคเคฆि เคी เคนเคฒ्เคी เคชเคฐเคค เคเคข़ाเคจा । Using a pastry brush to coat a food such as meat or bread with melted butter, glaze or other liquid.
15.Butterfly - เคिเคธी เคाเคจे เคी เคตเคธ्เคคु เคो เคฌीเค เคฎें เคธे เคाเค เคเคฐ เคाเคฐो เคคเคฐเคซ เคซैเคฒाเคจा / เคถेเคช เคฆेเคจा । To cut open a food such as pork chops down the center without cutting all the way through and then spread apart.
0 comments:
Post a Comment