Follow Us ๐Ÿ‘‡

Sticky

เคคเคค्เคธเคฎ เค”เคฐ เคคเคฆ्เคญเคต เคถเคฌ्เคฆ เค•ी เคชเคฐिเคญाเคทा,เคชเคนเคšाเคจเคจे เค•े เคจिเคฏเคฎ เค”เคฐ เค‰เคฆเคนाเคฐเคฃ - Tatsam Tadbhav

เคคเคค्เคธเคฎ เคถเคฌ्เคฆ (Tatsam Shabd) : เคคเคค्เคธเคฎ เคฆो เคถเคฌ्เคฆों เคธे เคฎिเคฒเค•เคฐ เคฌเคจा เคนै – เคคเคค +เคธเคฎ , เคœिเคธเค•ा เค…เคฐ्เคฅ เคนोเคคा เคนै เคœ्เคฏों เค•ा เคค्เคฏों। เคœिเคจ เคถเคฌ्เคฆों เค•ो เคธंเคธ्เค•ृเคค เคธे เคฌिเคจा...

Cooking Related Words

1.Bake เคธेเค•เคจा - เคฒौ เค•े เคธीเคงे เคธंเคชเคฐ्เค• เค•े เคฌिเคจा เค–ाเคจा เคชเค•ाเคจा เค†เคฎเคคौเคฐ เคชเคฐ เคเค• เค“เคตเคจ เคฎें เคฏा เคธोเคฒเคฐ เคนीเคŸ เคธे เคœिเคธเคธे เคจเคฎी เค‰เคก़ เคœाเคฏे เค”เคฐ เคธ्เคตाเคฆ เคฌเคข़ เคœाเคฏे । Cooking, without direct exposure to flame, typically in an Oven or under Solar heat causing the natural moisture to evaporate slowly and concentrating the flavor.

2.Basting - เคฎीเคŸ เคฏा เค•िเคธी เค”เคฐ เคชเคฐ เค—ाเคข़ा เคฐเคธा เคฏा เคšเคŸเคจी เคฒเค—ाเคจा (เคšाเคนे เคฌ्เคฐเคถ เคธे เคฏा เคšเคฎ्เคฎเคš เคธे เคฏा เคนाเคฅ เคธे) । เคฏเคน เคšเคŸเคจी เคฏा เคฐเคธे เคธे เคธ्เคตाเคฆ เคฌเคข़เคคा เคนै เค”เคฐ เค‡เคธเค•ो เคธूเค–เคจे เคธे เคฌเคšाเคคा เคนै। To brush or spoon liquid fat or juices over meat during roasting. Adds flavor and will prevent it from drying out.

3.Batter( เค—ाเคข़ा เค˜ोเคฒ ) - เค†เคŸा, เคšिเค•เคจाเคˆ ( เค˜ी, เคฎเค•्เค–เคจ, เค…ंเคกा ) เค”เคฐ เคฒिเค•्เคตिเคก เค•ा เคชเคคเคฒा เคฎिเคถ्เคฐเคฃ เคœिเคธे เคฐเค–เคจे เค•े เคฒिเคฏे เคฌเคฐ्เคคเคจ เค•ी เคœเคฐूเคฐเคค เคชเคก़े । เคฏเคน เค•ेเค•, เคฌिเคธ्เค•ुเคŸ เค‡เคค्เคฏाเคฆि เคฌเคจाเคจे เคฎें เค•ाเคฎ เค†เคคा เคนै । เคฏเคน เค—ुंเคฆे เคนुเค เค†เคŸे เคธे เคญिเคจ्‍เคจ เคนै । A mixture of flour, fat and liquid that is thin enough in consistency to require a pan to encase it. Used in such preparations as cakes and some cookies. A batter is different from dough. 

4.Beat ( เคซैเคŸเคจा ) - เค•िเคธी เคฎिเคถ्เคฐเคฃ เค•ो เคเค• เคœैเคธा เคฌเคจाเคจे เค•े เคฒिเคฏे เค•िเคธी เคšीเคœ (เคšเคฎ्เคฎเคš, เค•ांเคŸा, เคซैเคŸเคจी, เคนाเคฅ, เคฎिเค•्เคธी ) เคธे เคคेเคœी เคธे เคซैเคŸเคจा เคฏा เคนिเคฒाเคจा । To smooth a mixture by briskly whipping or stirring it up with a spoon, fork, wire whisk, rotary beater or electric mixer.

5.Bind ( เค—ाเคข़ा เค•เคฐเคจा ) - เค•िเคธी เคšเคŸเคจी เคฏा เคฒिเค•्เคตिเคก เค•ो เค—ाเคข़ा เค•เคฐเคจे เค•े เคฒिเคฏे เค‰เคธเคฎे เค†เคŸा, เค…ंเคกा, เค˜ी, เค•्เคฐीเคฎ เค‡เคค्เคฏाเคฆी เคกाเคฒ เค•เคฐ เคนिเคฒाเคจा । To thicken a sauce or hot liquid by stirring in ingredients such as eggs, flour, butter or cream.

6.Blackened - เค–ाเคจा เคชเค•ाเคจे เค•ा เคตเคน เคคเคฐीเค•ा เคœिเคธเคฎें เค–ाเคจे เค•ी เคตเคธ्เคคु เค•ो เคคेเคœ เค†เค— เคชเคฐ เคชเค•ाเคจा เคœिเคธเคธे เค‰เคธเค•ी เคฌाเคนเคฐी เคธ्เคคเคน เคเค• เคคเคฐเคน เคธे เคœเคฒ เค•เคฐ เค•ाเคฒी เคนो เคœाเคฏे । A popular Cajun-style cooking method in which seasoned foods are cooked over high heat in a super-heated heavy skillet until charred on the outside.

7.Blanch( เคนเคฒ्เค•ा เค‰เคฌाเคฒเคจा ) - เคฌเคนुเคค เคฅोเคก़े เคธเคฎเคฏ เค•े เคฒिเคฏे เคซ्เคฐूเคŸ เคฏा เคธเคฌ्เคœी เค•ो เค‰เคฌाเคฒเคจा เคœिเคธเคธे เค‰เคธเค•ा เค›िเคฒเค•ा เคฎुเคฒाเคฏเคฎ เคนो เคœाเคฏे । เค‰เคฌเคฒे เคชाเคจी เคฎें 30 เคธेเค•ेंเคก เค•े เคฌाเคฆ เคซเคฒ เคฏा เคธเคฌ्เคœी เค•ो เค ंเคกे เคชाเคจी เคฎें เคกाเคฒเคจा เคœिเคธเคธे เคชเค•เคจे เค•ी เค•्เคฐिเคฏा เคฌंเคฆ เคนो เค”เคฐ เคฎोเคŸा เค›िเคฒเค•ा เค†เคธाเคจी เคธे เค›िเคฒ เคœाเคฏे । To boil briefly to loosen the skin of a fruit or a vegetable. After 30 seconds in boiling water, the fruit or vegetable should be plunged into ice water to stop the cooking action and then the skin easily slices or peels off.

8.Blend - เคฆो เคฏा เคฆो เคธे เค…เคงिเค• เค˜เคŸเค•ो (เค–ाเคจा เคชเค•ाเคจे เค•ी เค…เคฒเค— เค…เคฒเค— เคธाเคฎเค—्เคฐी ) เค•ो เค…เคš्เค›ी เคคเคฐเคน เคธे เคฎिเค•्เคธ เค•เคฐเคจा । To mix or fold two or more ingredients together, to obtain equal distribution throughout the mixture.

9.Boil - เค‰เคฌเคฒเคคे เคนुเค เคชाเคจी เคฎें เค‰เคฌाเคฒเคจा । To cook food in heated water or other liquid that is bubbling vigorously.

10.Braise - เคฌंเคฆ เคฌเคฐ्เคคเคจ เคฎें เคคेเคฒ/เค˜ी/เคฎเค•्เค–เคจ เคฎें เคงीเคฐे เคงीเคฐे เค•ुเค› เคธเคฎเคฏ เคชเค•ाเคจा । เคฎीเคŸ เคฏा เค•िเคธी เค”เคฐ เคšीเคœ เค•ो เคคेเคฒ, เค˜ी เคฏा เคฎเค•्เค–เคจ เคฎें เคฆเคฎ เคฆे เค•เคฐ เคชเค•ाเคจा เคœिเคธเคธे เคตเคน เคฌ्เคฐाเค‰เคจ/เค•्เคฐिเคธ्เคช เคนो เคœाเคฏे เค”เคฐ เค‰เคธเค•े เคฌाเคฆ เคงीเคฐे เคงीเคฐे เคฒिเค•्เคตिเคก เคฎें เคชเค•ाเคจा । A cooking technique that requires browning meat in oil or other fat and then cooking slowly in liquid. The effect of braising is to tenderize the meat.

11.Broil - เคธीเคงे เค—เคฐเคฎ เค†เค— เคชเคฐ เคธेंเค•เคจा । To cook food directly under the heat source.

12.Broth or Stock( เคถोเคฐเคฌा ) - เคฎीเคŸ, เคธीเคซूเคก़, เคธเคฌ्เคœी, (เคฏा เค‰เคจเค•े เค›िเคฒเค•े, เคนเคก़्เคก़िเคฏाँ) เค†เคฆि เค•ो เคฎिเคฒा เค•เคฐ เคธ्เคตाเคฆिเคท्เคŸ เคธूเคช เคคเคฐเคน เค•ा เค—ाเคข़ा เคชीเคจे เค•ा เคชेเคฏ เคฌเคจाเคจा । A flavorful liquid made by gently cooking meat, seafood or vegetables (and/or their by-products, such as bones and trimming) often with herbs, in liquid (usually water).

13.Brown - เค–ाเคจे เค•ी เคตเคธ्เคคु เค•ो เคนเคฒ्เค•ा เคธा เคคเคฒเคจा เคฏा เคญुเคจเคจा เคœिเคธเคธे เคธ्เคตाเคฆ เคฌเคข़े เคฏा เคฆेเค–เคจे เคฎें เค…เคš्เค›ा เคฒเค—े । A quick saute, pan/oven broiling, or grilling method, done either at the beginning or end of meal preparation, often to enhance flavor, texture or eye appeal.

14.Brush - เคฎीเคŸ, เคฌ्เคฐेเคก़ เคฏा เค•िเคธी เค–ाเคจे เค•ी เคตเคธ्เคคु เคชเคฐ เคฎเค•्เค–เคจ เคฏा เคšเคŸเคจी เค†เคฆि เค•ी เคนเคฒ्เค•ी เคชเคฐเคค เคšเคข़ाเคจा । Using a pastry brush to coat a food such as meat or bread with melted butter, glaze or other liquid.

15.Butterfly - เค•िเคธी เค–ाเคจे เค•ी เคตเคธ्เคคु เค•ो เคฌीเคš เคฎें เคธे เค•ाเคŸ เค•เคฐ เคšाเคฐो เคคเคฐเคซ เคซैเคฒाเคจा / เคถेเคช เคฆेเคจा । To cut open a food such as pork chops down the center without cutting all the way through and then spread apart.


0 comments: